Data publikacji: 29 października 2015
Autor: miastokobiet.pl

Espresso, latte, maciatto, cappuccino… Wiele osób uważa, że kawa to najlepszy sposób na dobry początek dnia. Jest także idealna na ploteczki z przyjaciółką, jako dodatek do deserów. Niektórym wystarczy jedna, poranna kawa na pobudzenie, inni wypijają nawet kilka filiżanek mocnego espresso w ciągu dnia. Oczywiście dobra kawa w rozsądnych ilościach jest nawet wskazana, ale ten znakomity, aromatyczny napar ma także swoje minusy. Wśród zagrożeń, mankamentów i wad wymienia się m.in. wpływ kawy na zęby.

„Higieniczna” kawa

Mówiąc o działaniu mocnej espresso na nasze uzębienie, należy rozróżnić dwie zasadnicze kwestie – wpływ kawy na kolor zębów i na ewentualne zmiany próchnicze. Być może nie każdy wie, że dobra, gorzka kawa wcale nie niszczy naszego cennego uzębienia. Ba! Ma nawet dobroczynne działanie przeciwpróchnicze. Warto wiedzieć, że już w XVII wieku płukano kawą jamę ustną dla odświeżenia i umycia zębów, a to za sprawą bakteriobójczego działania tego szlachetnego napoju. Oczywiście nie może być to kawa ze słodkimi dodatkami, a także należy uważać z ilością mocnych espresso w ciągu dnia.

Kawa i przebarwienia na zębach

Nie co inaczej wygląda niestety wpływ kawy na zęby, jeśli chodzi o szkliwo, kolor i ewentualne przebarwienia. W tym przypadku nasz ulubiony aromatyczny napar nie działa korzystnie. Ze względu na polifenole zawarte w kawie, efektem jej picia mogą być nieestetyczne przebarwienia zębów. Mocna kawa, szczególnie w ilościach większych niż jedna czy dwie filiżanki, wypłukuje wapń ze szkliwa, co sprzyja żółknięciu i przebarwieniom.

Dla smakoszy – jak zapobiegać przebarwieniem

Jak zatem poradzić sobie z takimi konsekwencjami nie rezygnując z ulubionego napoju? Przede wszystkim ważna jest odpowiednia higiena, np. używanie past z pirofosforanami, które zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej. Negatywny wpływ kawy na zęby – na ich kolor, zniweluje też stosowanie odpowiedniej pasty wybielającej oraz szczoteczek elektrycznych, które czyszczą ruchem oscylacyjno-rotacyjnym. Warto również skorzystać z metod takich jak sączenie smacznej kawy przez słomkę, co ogranicza kontakt szkliwa z napojem. Sprawdza się także płukanie zębów wodą po wypiciu kawy, a także ich umycie, ale dopiero po ok. 30 minutach. Nie zaleca się bowiem mycia zębów od razu po kawie czy posiłku, ze względu na chwilowe osłabienie szkliwa. Bardzo dobrym sposobem jest też „rozjaśnienie” kawy poprzez dodanie do niej mleka, szczególnie pełnotłustego, ponieważ uzupełnia niezbędny nam wapń. I wreszcie gatunek kawy – warto zapamiętać, że dobra arabska kawa zawiera dużo mniej polifenoli, które tak niekorzystnie wpływają na zdrową biel naszych zębów.